Irak Terörle Mücadele Gücü Komutanı Talip Şigati, yaptığı yazılı açıklamada, Dicle nehrinin ikiye böldüğü Musul'un doğu kısmının tamamını IŞİD’den geri aldıklarını açıkladı. Ancak Al Jazeera’nin edindiği bilgilere göre, kentin doğu kısmında 4 bölge hâlâ örgütün elinde. Bunlar; Arabi, Bisan, Raşidiye ve Cumhurbaşkanlığı Sarayları bögleleri.
Şigati, operasyonlar sırasında insan haklarını göz önünde bulundurduklarını ifade ederek, Musul'un batısını örgütten kurtarma operasyonu planlarını da çizdiklerini aktardı.
Başbakan Haydar İbadi de Salı günü yaptığı basın toplantısında, IŞİD kontrolündeki Musul'un batısı için harekât hazırlığı içerisinde olduklarını söylemişti.
Bağdat’ta konuşan İbadi, "Musul, terör açısından yılanın başıdır" ifadesini kullanarak, "Güçlerimiz ciddi ilerleme kaydediyor. Kentin doğusunun tamamı IŞİD’den geri alınmak üzere" ifadesini kullanmıştı.
Dünya ülkelerinin terör tehdidiyle karşı karşıya bulunduğunu belirten İbadi, "Güçlerimiz nizami orduya karşı değil, terör örgütüne karşı savaşıyor. Bu terörün tamamen sökülmesi zaman alacak" değerlendirmesini yapmıştı.
Maliki dönemine eleştiri
Mezhepçi politikalarıyla bilinen eski Başbakan Nuri Maliki dönemini eleştiren İbadi, "Eskiden ordu bazı kentlerdeki vatandaşlarımız tarafından kabul görmüyordu. Şimdi bu ordu ulusal bir orduya dönüştü ve tüm Iraklılar tarafından kabul görmeye başladı"şeklinde konuşmüştü.
"Peşmerge savunma sisteminin bir parçasıdır"
IKBY'ye bağlı Peşmerge güçlerinin maaşlarının ödenmesi konusundaki soruyu ise İbadi, "Peşmerge Irak'ın savunma sisteminin bir parçasıdır. Maaşlarını diğer memurlar gibi aylık olarak alıyorlar" diye yanıtladı.
"Irak faturayı pahalı ödedi"
20 Ocak'ta görevi devralacak Donald Trump'ın ABD Başkanlığı döneminde Irak-ABD ilişkilerinin nasıl olacağı konusuna da değinen İbadi, şunları söyledi:
"Gelecekteki ilişkilerimizin seyri ABD'nin Irak'a karşı politikasına bağlı olacak. IŞİD, ABD dahil tüm bölge ve dünya için tehdit oluşturuyor. Bu alanlarda ABD ile işbirliğine ihtiyaç var. Egemenliğe saygı temeline dayalı dengeli ilişkilerimiz olmalı. Irak'ı özgürleştirme kararı (2003) işgal kararına dönüşmüştü. ABD ve uluslararası güçlerin desteğiyle Irak şerden (Saddam Hüseyin) kurtarıldı ancak bunun karşısında Iraklılar çok sayıda kurban verdi. Bu güçler tarafından yüzlerce terörist serbest bırakıldı. Ordu ve devlet müessesesi çöküş yaşadı. Bu da dünyanın her yerinden teröristlerin Irak'a girmesine yol açtı. Irak faturayı pahalı ödedi. Bu konuların kapsayıcı şekilde gözden geçirilmesi ve incelenmesi çağrısı yapıyorum. Umarım Iraklılara zararların tazminatları ödenir."
Suudi Arabistan öncülüğündeki IŞİD’e karşı İslam ülkeleri koalisyonuna da seslenen İbadi, "Irak'ta IŞİD’den zarar gören bölgelerin alt yapı imarı konusunda yardım çağrısı yapıyorum ve bunu memnuniyetle karşılarız. Bu da söz konusu ülkelerle ilişkileri güçlendirir" dedi.
Kaynak: AA