Yarı resmi Tesnim Haber Ajansı'nın haberine göre, parlamentonun onayladığı karar, İran içinde ya da dışında savaşırken ölen yabancıların eşleri, çocukları ve anne ile babalarına vatandaşlık hakkını sağlıyor. İran parlamentosunun kararı, Tahran tarafından görevlendirilerek yurt içinde ya da dışında savaşırken ölen yabancı savaşçıları kapsıyor. Yeni kanuna göre, vatandaşlık hakkı, başvurudan itibaren en geç bir yıl içinde elde edilebilecek.
Düzenleme, 1980-1988 yılları arasında İran ile Irak arasında yaşanan savaşta ölen yabancıları da kapsıyor.
Ortadoğu’da ‘Arap Baharı’ devrimlerinden sonra nüfuzunu artıran İran, Suriye’de çökme tehlikesiyle karşı karşıya kalan müttefiki Esed’i desteklemek için farklı uyruklardan binlerce milis göndermişti. Bu milisler çoğunlukla Afganistan ve Pakistan uyruklulardan oluşuyor.
İran’ın yurtdışındaki askeri gücü sadece Suriye’ye değil, Lübnan’da Hizbullah’ın, Irak’ta Bedr gibi çok sayıda Şii silahlı grubun ve Yemen’deki Husiler’in üzerinden, bu ülkelere de yayılmış durumda. İran’ın yurtdışındaki askeri operasyonları, Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs Gücü’nün Komutanı General Kasım Süleymani tarafından yürütülüyor. Süleymani; Suriye ve Irak’taki askeri operasyonları bizzat kendisi yönetiyor, cephe hatlarını kontrol ediyor.
Kaynak: Al Jazeera ve AA Arapça